automaattivaihteiston öljynvaihtoväli tallinn@hobenool.eu Puh +372 5191 5001

Jos haluat, että vaihteisto kestäisi vähintään yhtä kauan kuin esimerkiksi ajoneuvon moottori, vastaus on KYLLÄ.

Miten usein vaihteistoa on huollettava? Esimerkiksi maailman suurin vaihdelaatikkovalmistaja Aisin Seiki (kuuluu Fortune Global 500 -listalle) suosittelee tekemään öljynvaihdon jopa 2 vuoden ja 20 000 km välein.

http://www.aisinaftermarket.jp/en/products/atf/images/atf_a2_CFEx_AFW+.pdf

Kyseistä vaihteistoa käyttävät Toyota, Volvo, Saab, Opel, Lexus, Mitsubishi, Suzuki, Subaru ja muut autonvalmistajat.

Saksalainen vaihteistojen huippuvalmistaja ZF suosittelee suorittamaan öljynvaihdon 8 vuoden tai 100 000 km välein.

https://www.zf.com/global/media/en_zf/lubricantslists/TE-ML_11.pdf (lk 5)

Öljynvaihtovälin määrää todellisuudessa vaihteistotyyppi sekä vahvuus, eli se, miten pitkäksi resurssiksi se on suunniteltu.

Yleisesti ottaen voisi ottaa huomioon, että nykyaikaisten ajoneuvojen moottoreissa 500 000 ajokilometriä ei ole ongelma, jos ne on huollettu kunnolla, mutta huoltamaton vaihteisto tarvitsee jo silloin hyvin todennäköisesti korjausta.

Vaihteistovalmistajat suosittelevat seuraavia vaihteiston huoltovälejä:

Planeetanplaneettavaihteistovalmistaja Aisin suositus 20 000 km tai 2 vuotta (suositus Japanin ja USA:n suurkaupunkeihin korkeissa lämpötiloissa)
Planeetanplaneettavaihteistovalmistaja ZF:n suositus 80 000-100 000 km tai 8 vuotta
DCT40 000 – 60 000 km
CVT40 000 – 60 000 km

Autonvalmistajien huoltokirjat vaihtelevat melko paljon. Esimerkiksi samalle CVT-variaattorivaihteistolle huoltovälivaatimus voi olla 40 000 ajettua mailia USA:ssa, mutta Euroopassa se on “täytetty elinikäisellä öljyllä”. Samaa vaihteistoa on huollettava yhdellä mallilla, mutta toisella taas ei. Yleensä autovalmistajat ovat asettaneet USA:n markkinoille hieman tiukemmat vaatimukset.

Hõbenoolen tilastot

Tilastomme osoittavat, että 5-7 % meille huollettavaksi tulleesta 5 000 ajoneuvosta on huollon suhteen myöhässä.

Ne ovat ajoneuvoja, joille emme suosittele tekemään huoltoa, sillä se on periaatteessa rahan tuhlausta – vaihteisto ei tule kuntoon vain öljynvaihdon ansiosta.

Olemme kuitenkin nähneet melko paljon huolestuneita asiakkaita, jotka tulevat korjaukseen niin, että vaihteistossa on jo uusi öljy. Syyksi sanotaan, että korjaamo X suositteli kokeilemaan öljynvaihtoa – EHKÄ vaihteisto tulee kuntoon.

Sen vuoksi me testaammekin Hõbenoolessa itse jokaisen ajoneuvon ennen öljynvaihtoa riittävän perusteellisesti, jotta rahan tuhlaamiselta vältyttäisiin.