öljynvaihto hinta tallinn@hobenool.eu Puh +372 5191 5001

Palvelun hinnan määrittää monta komponenttia:

  • työhön kuluva aika (vaikeustaso)
  • varaosien hinta eli öljyn määrä
  • öljyn merkki/tyyppi
  • tiivisteen ja suodattimen hinta.

Tarkastellaan näitä kaikkia lähemmin.

Työn vaikeustaso

Autot ja niiden vaihteistot ovat hyvin erilaisia. Työhön kuluva aika riippuu esimerkiksi vaihteiston asennosta autossa (pitkittäin tai poikittain), jäähdytysputkien liitoksista ja niiden sijainnista, kampikammion pohjan pulttien lukumäärästä, pohjasuojan tai palkkien asettelusta jne.

Sen vuoksi erimerkkisten tai -tyyppisten vaihteistojen huoltamiseen kuluva aika voi olla hyvinkin vaihteleva. Esimerkiksi 5-vaihteisessa Mitsubishi Pajerossa on suodattimen vaihtamiseksi poistettava ajoneuvon rungon palkki, samalla kun Mercedeksen 7-vaihteisessa auton pohja on alta avoin ja lisätöitä ei tarvita. Eräissä Volvo-malleissa ei suodatinta voi vaihtaa purkamatta vaihteistoa.

Vaihteiston öljynvaihtoon kuluva kokonaisaika (diagnostiikka, koeajo, öljyn- ja suodattimen vaihto sekä tiivisteen vaihto yhdessä dynaamisen öljynvaihdon ja myöhemmän testaamisen ja tarvittaessa mukauttamisen kanssa) on 1-2,5 tuntia.

Miten Hõbenoolen palvelu voi olla 1-2 tuntia lyhempi kuin muilla palveluntarjoajilla?

Käytämme öljynvaihdossa muista poikkeavaa tapaa sekä erilaisia laitteita. Suurimman osan tehokkuudesta tuo kuitenkin tehokkuus, joka on saavutettu yli 5000 huolletun vaihteiston kokemuksella.

Öljyn määrä

Prosessissa kuluva öljymäärä riippuu sekä vaihteiston likaisuudesta että sen koosta.

Yleensä mitä suurempi ajoneuvon moottorin tilavuus, sitä suurempi vaihteisto.

Vaihteiston likaisuus riippuu ajoneuvon historiasta, eli miten ja missä sitä on käytetty ja onko öljyä ollenkaan vaihdettu. Mitä suurempi ajokilometrilukema ja mitä vaikeammissa olosuhteissa autoa on käytetty (myös alkuperämaa ja sikäläinen lämpötila vaikuttavat), sitä likaisempi vaihteisto on.

Vaihteiston öljynvaihtoon kuluu aina vaihdelaatikollisen verran öljyä + lisäerä vanhan lian poistamiseksi. Nykyaikaisten ajoneuvojen vaihteistojen nettotilavuus on 7-13 litraa ja vaihteiston puhdistamiseen kuluu yleensä 2-6 litraa lisäöljyä.

Näin ollen öljyn kokonaiskulutus on teoriassa 9-19 litraa. Usein öljymäärä jää kuitenkin 12-15 litraan, josta puolestaan 7-13 litraa jää vaihteistoon puhdistuksen jälkeen.

Öljyn merkki

Nykyisin ajoneuvoissa käytetään hyvin paljon erilaisia automaattivaihteistoja. Ne poikkeavat toisistaan sekä toimintaperiaatteiden (CVT, DSG, planeetta tms.), valmistajan että kuorman keston puolesta.

Ne ajat ovat ohi, jolloin vaihteiston öljyksi riitti ”tavallinen” ATF Dexron II. Moderneissa vaihteistoissa voi käyttää ainoastaan kyseiselle vaihteistolle tarkoitettua erityistä öljyä.

Yleensä yhteen vaihteistoon sopii kuitenkin useampi kuin yksi tietty öljymerkki. Useat eri valmistajat ovat vain valmistaneet samaa tuotetta samalla reseptillä.

ATF:ia (”automatic transmission fluid” eli automaattivaihteiston öljy) koskevassa kappaleessa kirjoitimme, että kalliit lisäaineet tekevät vaihteiston öljystä huipputeknologisen tuotteen. Kaikki tämä aiheuttaa sen, että ATF:n tyypistä, brändistä ja sertifikaatista riippuen nykyaikaisten (alkaen v.2000) automaattivaihteistojen öljyn hinta vaihtelee 5 eurosta jopa 100 euroon litralta.

Öljynsuodatin ja -tiiviste

Kaikkien automaattivaihteistojen sisällä on yksi tai useampia öljynsuodattimia. Yleensä takavetoisissa ja useimmissa nelivetoisissa autoissa öljynsuodattimen voi vaihtaa tavallisen huollon yhteydessä, mutta useilla etuvetoisilla malleilla sitä ei kuitenkaan voi tehdä.

Kuten aina varaosissa, on mahdollista käyttää sekä alkuperäisosaa (yleensä kalliimpi) että vaihtoehtoista tarvikevalmistajaa (yleensä halvempi).

Autonvalmistajat eivät itse valmista suodattimia, ostavat ne tarvikevalmistajilta. Myös jälkimarkkinayritykset voivat ostaa suodattimet samalta tarvikevalmistajalta. Sen vuoksi voimme kokemuksesta kertoa, että tiettyjen tarvikevalmistajien tuotteet ovat samanlaatuisia, -joissakin tapauksissa jopa parempia kuin alkuperäiset varaosat.

Suodattimen ja tiivisteen hinnat vaihtelevat autonvalmistajasta ja varaosatoimittajasta riippuen 10-200 €.