öljynvaihto tallinn@hobenool.eu Puh +3725191 5001

Vaihteistovalmistajat suosittelevat vaihtamaan öljyn aina 80 000-120 000 ajokilometrin välein (poikkeustapauksessa CVT-vaihdelaatikot 40 000-60 000 km välein). Jos vaihteiston öljyä ei vaihdeta, vaihteiston eliniäksi voisi sanoa ajotyylistä ja vaihteistotyypistä riippuen 200 000-300 000 km.

Yleensä tällaisella ajokilometrilukemalla ilmenee vakavia kulumisen aiheuttamia häiriöitä, jotka tietyissä tapauksissa vaativat jopa uuden käytetyn vaihteiston ostamista (korjaaminen on liian kallista). Hyvin monissa käytetyissä autoissa, jotka tuodaan Länsi-Euroopasta Viroon, on muutettu matkamittarin lukemaa ja todellinen ajokilometrilukema on huomattavasti suurempi.

Jos vaihdelaatikon öljyä ei vaihdeta, öljyn ominaisuudet muuttuvat. Kuumuuden vuoksi öljyn molekyylit silputaan lyhemmiksi ja lisäaineet menettävät ajan mittaan toimintakykynsä ja hankaavien hiukkasten pitoisuus suurenee koko ajan.

Koska öljyn ominaisuudet ovat muuttuneet, se ilmenee erityisesti kahdessa asiassa: ensinnäkin vaihteiston vaihteiden vaihto ja momentinmuuntimen toiminta ei ole niin hyvälaatuista kuin toimivalla öljyllä (nykäisyt, tärinä, kierrosten vaihtelu vaihteita vaihdettaessa ja tasaisessa ajossa) ja toiseksi vaihteiston osien lisääntynyt kuluminen.

Mikä tarkalleen ottaen vaihteistossa kuluu? Kytkinlevyt (niitä on vaihteistossa noin 30-50 kpl), tiivisteiden ohjauspinnat, laakerit, ja mikä tärkeintä – erittäin huolellisesti käsitelty hydrauliikkayksikkö. Se ohjaa koko vaihteiston toimintaa.

Suuren kulumisen seurauksena vaihteisto voi kirjaimellisesti palaa (palaneet kytkinlevyt), hajota (hajonneet laakerit) tai kulua peruuttamattomasti (hydrauliikkayksikkö). Kysymys ei ole siitä, TULEVATKO kyseiset oireet, vaan siitä, MILLOIN se tapahtuu.

Jos vaihteiston öljyä ei vaihdeta, säästät öljynvaihdon hinnan – yleensä 150-350 € ja toimit vastoin vaihteiston valmistajan suositusta. Automaattivaihteiston täydellisen korjauksen hinta on yleensä 1500-2500 €. Myöskään sellaiset tapaukset, joissa korjausta ei enää voi tehdä, koska tärkeät osat ovat hajonneet, eivät ole harvinaisia.

Vaihtamalla vaihteiston öljyn pidennät merkittävästi vaihteiston elinikää. Jos vaihteisto huolletaan säännöllisesti, useimmat vaihteistot eivät tarvitse korjausta.

Jos öljy vaihdetaanJos öljyä ei vaihdeta
Öljynvaihtoon kuluu 1/10 vaihteiston oletettavasta korjausbudjetistaÖljynvaihtoon kuluva raha (150-350 €) säästyy 100 %
Hyvin todennäköisesti korjausta ei tarvitaVaihteiston korjausriski pidemmällä aikavälillä (n. 10 kertaa öljynvaihdon hinta)

Seuraava esimerkki on Mercedeksen 7-vaihteiselle vaihteistolle, jos oletetaan, että vaihteisto pilaa yli 300 000 km

TilapäinenPitkä aikaväli (esim. 300 000 km)
Kustannukset, jos öljyä ei vaihdeta0 €2000-2800 €
Kustannukset jos öljy vaihdetaan230 - 250 €500-700 €