öljynvaihto tallinn@hobenool.eu Puh +3725191 5001

Vaihteistovalmistajat suosittelevat vaihtamaan öljyn aina 80 000-120 000 ajokilometrin välein (poikkeustapauksessa CVT-vaihdelaatikot 40 000-60 000 km välein). Jos vaihteiston öljyä ei vaihdeta, vaihteiston eliniäksi voisi sanoa ajotyylistä ja vaihteistotyypistä riippuen 200 000-300 000 km.

vakavia kulumisen aiheuttamia ongelmia, jotka tietyissä tapauksissa vaativat jopa uuden vaihteiston ostamista (korjaaminen on usein liian kallista). Hyvin monissa käytetyissä autoissa, jotka tuodaan Länsi-Euroopasta Viroon tai Suomeen, on muutettu matkamittarin lukemaa ja todellinen ajokilometrilukema on huomattavasti suurempi.

Jos vaihdelaatikon öljyä ei vaihdeta, öljyn ominaisuudet muuttuvat. Kuumuuden vuoksi öljyn polymeeriketjut pilkkoutuvat lyhemmiksi. Ajan mittaan lisäaineet menettävät toimintakykynsä ja hankaavien hiukkasten pitoisuus suurenee koko ajan.

Kun öljyn ominaisuudet ovat muuttuneet, vaihteiston vaihteiden vaihto ja momentinmuuntimen toiminta ei ole samanlaista kuin hyvällä öljyllä. Tämä ilmenee mm. nykäisyinä, tärinänä tai kierrosten vaihteluna vaihteita vaihdettaessa, joskus myös tasaisessa ajossa.

Mikä tarkalleen ottaen vaihteistossa kuluu? Kytkinlevyt (niitä on vaihteistossa noin 30-50 kpl), tiivisteiden ohjauspinnat, laakerit, ja mikä tärkeintä – erittäin huolellisesti käsitelty hydrauliikkayksikkö. Se ohjaa koko vaihteiston toimintaa.

Suuren kulumisen seurauksena vaihteisto voi kirjaimellisesti palaa (palaneet kytkinlevyt), hajota (hajonneet laakerit) tai kulua peruuttamattomasti (hydrauliikkayksikkö). Kysymys ei ole siitä, TULEVATKO kyseiset oireet, vaan siitä, MILLOIN se tapahtuu.

Jos vaihteiston öljyä ei vaihdeta, säästät öljynvaihdon hinnan – yleensä 150-350 € ja toimit vastoin vaihteiston valmistajan suositusta. Automaattivaihteiston täydellisen korjauksen hinta on yleensä 1500-2500 €. Sellaiset tapaukset, joissa korjausta ei enää voi tehdä, ovat melko tavallisia

Vaihtamalla vaihteiston öljyn pidennät merkittävästi vaihteiston elinikää. Jos vaihteisto huolletaan säännöllisesti, on todennäköisempää, että vaihteistoa ei tarvitse korjata.

Jos öljy vaihdetaanJos öljyä ei vaihdeta
Öljynvaihtoon kuluu 1/10 vaihteiston oletettavasta korjausbudjetistaSäästät öljynvaihdon hinnan, 150-350€
Hyvin todennäköisesti korjausta ei tarvitaVaihteiston korjausriski pidemmällä aikavälillä (n. 10 kertaa öljynvaihdon hinta)

Seuraava esimerkki on Mercedeksen 7-vaihteiselle vaihteistolle, jos oletetaan, että vaihteisto pilaa yli 300 000 km

TilapäinenPitkä aikaväli (esim. 300 000 km)
Kustannukset, jos öljyä ei vaihdeta0 €2000-2800 €
Kustannukset jos öljy vaihdetaan230 - 250 €500-700 €