kaytetyn vaihteiston tallinn@hobenool.eu Puh +372 5191 5001

Jos olet päättänyt ostaa käytetyn vaihteiston ja olet tehnyt hintalaskelman, alempana on sinulle 10 kysymystä, joita kannattaa miettiä.

  1. Kuka voi asentaa vaihteiston ajoneuvoon? Onko yritys, jossa auto korjataan, siihen riittävä vai vaaditaanko jälkeenpäin merkkiliikettä esimerkiksi mukauttamaan ohjainlaite?
  2. Voiko suodattimen ja tiivisteen vaihtaa? Useissa vaihteistoissa vaihdelaatikko on avattava osittain suodattimen vaihtamiseksi.
  3. Voiko tiettyjä ulkotiivisteitä esim turbiiniakselin huulitiiviste l. stefa vaihtaa? Ulkoiset tiivisteet on järkevää vaihtaa heti. 10 euron maksavan tiivisteen vaihto maksaa 200-300 euroa, jos se vaihdetaan vasta sitten, kun vaihteisto on jo asennettu autoon.
  4. Kuinka pitkä on varaosia koskeva valitusaika? Virossa ostajalle, joka on yksityishenkilö, on voimassa 2 vuoden valitusaika myös käytetyille varaosille. Usein myyjä ”unohtaa” tämän ja myöskään ostajat eivät muista tätä aina.
  5. Miten myyjä merkitsee vaihteiston, jotta mahdollisten valitusten tapauksessa on selvää, että kyseessä on juuri SE vaihteisto? On mahdollista, että myyjä tekee jollain värillä merkintöjä tms. varmistaakseen mahdollisissa ongelmatilanteissa, että tuotetta ei ole avattu (osia ei ole vaihdettu) ja että kyseessä on todella hänen myymänsä tuote. Suosittelemme ottamaan talteen myös vaihteiston sarjanumeron ja muut mahdolliset tiedot, joiden avulla vaihteiston voi tunnistaa.
  6. Kuka voi tehdä vaihteiston öljylle glykolianalyysin? (vaihteiston öljyn sisältämän jäähdytysnesteen osuuden kemiallinen testi)
  7. Voiko vaihteiston öljynäytteen ylipäätään ottaa? (vaatii tietyissä tapauksissa joidenkin pulttien avaamista)
  8. Hyvitetäänkö kasaamistyöt/toimitus, jos vaihteistossa on vika (esim. uuden vaihteiston muodossa)? Maksaako myyjä sen vai kompensoiko myyjä kustannukset lähettämällä itse uuden kappaleen kokeiltavaksi?
  9. Onko myyjä valmis laatimaan kauppakirjan ja antamaan laskun? Tarkista, ettet saa laskun sijaan ”tarjousta” mukaan! Myös yksityishenkilö voi myydä hänelle kuuluvaa irtaimistoa – älä MISSÄÄN TAPAUKSESSA osta vain suullisella sopimuksella!
  10. Onko myyjä yksityishenkilö vai yritys? Suosi yritystä, sillä yrityksestä ostettaessa sinua suojelee kuluttajansuojalaki. Suosittelemme kysymään neuvoa myös korjausyritykseltä, jossa autosi on parhaillaan, koska he voivat tuntea myyjän

Jos valitset ”uuden” käytetyn vaihteiston, on erittäin tärkeää tehdä myyjän kanssa KIRJALLINEN osto-myyntisopimus, jossa säädetään kohdat 1-8.