vaihteiston huolto tallinn@hobenool.eu Puh: +372 5191 5001

Markkinoille on tullut useita uusia vaihteistonhuoltoyrityksiä. Hyvä kilpailu on aina eteenpäin vievä voima, mutta jos kyseessä on asiakkaan pettäminen (joko omaa tyhmyyttään tai voitonjanosta), se ei ole hyväksyttävää. Virossa on varmasti useita luotettavia yrityksiä, mutta on myös niitä, joista kannattaisi ehkä pysytellä erossa. Annamme joitain suosituksia, miten erotella jyvät akanoista.

Mitä kannattaa kysyä dynaamista öljynvaihtoa suorittavalta yritykseltä?

  • Tiedustele ensin, tietääkö yritys TARKASTI, minkä tyyppistä ja -mallista vaihteistoa autossasi käytetään. Hintatarjouksessa ei ehkä mainita tarkkaa merkkiä, mutta varaosien oikeaa valintaa ja erityisesti ATF:n (automaattivaihteiston öljy) oikeaa valintaa varten se on erittäin tärkeää. Kysy siis laatikon numeroa tai koodia! Vastaukseksi ei riitä, että kyseessä on 5-vaihteisen BMW:n tai Nissanin variaattorivaihteisto. Luotettava vastaus olisi BMW 5HP19 tai Nissanin JF011E eli RE0F10A. Tarkan koodin tietäminen lisää luottamusta siihen, että toinen osapuoli tietää, mitä tekee.
  • Kysy, mitä palvelu tarkalleen ottaen sisältää – sisältääkö hinta varaosat (suodatin, tiiviste, ATF), öljynvaihdon, tarvittaessa vaihteiston opettamisen eli mukauttamisen jne. Jos saat ympäripyöreän vastauksen tyyliin ”palvelu maksaa 250 €”, suosittelemme olemaan varovainen. Palvelun kokonaishinnan tulisi olla laskettu yksittäisistä osista ja se tulisi olla mainittu tarjouksessa. Kysy, voiko jollekin lisätyölle olla tarvetta (esim. joillakin yrityksillä vaihteiston opettaminen on erikseen hinnastossa).
  • Sisältääkö hinta arvonlisäveron? Erityisesti sellaisissa yrityksissä, jotka haluavat myydä tuotteita ja palveluita ainoastaan käteisellä, tämä jää epäselväksi ja maksuhetkellä asiakkaalle sanotaan 20 % lisähinta. Ilman laskua/kuittia sinun on myöhemmin hyvin hankalaa vaatia töiden hyvitystä kuluttajansuojalain mukaisesti. Ja miksi ylipäätään pitäisi tukea harmaata taloutta?
  • Selvitä, minkä tyyppistä ja -merkkistä ATF:ää (automaattivaihteiston öljy) vaihteistossa käytetään. Onko kyseessä lisensoitu öljy vai korvaava tuote? Tietyissä tapauksissa myös korvaava öljy on hyvä vaihtoehto, mutta yrityksen olisi ehdottomasti osattava perustella se (esim. öljyn vaihtaminen uudempaan tms.). Erilaisia vaatimuksia ja sertifikaatteja on mielettömästi ja jopa auton varaosien jälleenmyyjät eivät aina pysty toimimaan kyseisessä maailmassa asianmukaisesti, tavallisesta huollosta puhumattakaan. Syynä ei ole kyseisten yritysten pahansuopuus, vaan tiedottamattomuus – ne käyttävät öljyfirmojen universaaleja taulukoita ja usein käy niin, että niissä on sekä epäloogisuutta, selviä valheita että tiedoilla manipulointia. Varmempi valinta öljyn ostossa on tehdä se autoliikkeessä, mutta siinä tapauksessa maksat öljystä 3-5 kertaa normaalia enemmän.
  • Kysy, kuinka kauan palveluun kuluu aikaa ja onko kyseessä odotettava työ. 3-4 tuntia kestävä palvelu viittaa siihen, että työtä tehdään harvoin ja jotkut toimenpiteet eivät ehkä ole niin varmoja. Pitkä aika ei tarkoita parempaa palvelua, vaan ennemminkin ajan epätarkoituksenmukaista käyttöä.
  • Kysy, suoritetaanko ennen öljynvaihtoa myös ajoneuvon testaus vaihteiston toiminnan varmistamiseksi. Älä sotke vikakoodien lukemista kunnolliseen diagnostiikkaan (Lue lisää täältä: Miksi öljynvaihtoa edeltää tarkistus).
  • Käytetäänkö vaihteiston huollossa pesuainetta? Myönnämme, että myös me olemme langenneet mainoksen uhriksi. 500 ajoneuvon öljynvaihdon jälkeen varmistuimme siitä, että suurin tuotto pesuaineen käytöstä on suora voitto pesuaineen myyjälle. Siksi emme ole käyttäneet vuodesta 2012 pesuainetta, sillä emme vain ole varmoja siitä, että se ylipäätään toimii kuten pitäisi. Lisäksi sitä ei ole mahdollista saada myöhemmin 100 % pois vaihteistosta edes teoriassa.