vaihteiston huolto tallinn@hobenool.eu Puh: +372 5191 5001

Markkinoille on tullut viime vuosina lukuisia automaattivaihteiston öljynvaihtohuoltoja tarjoavia yrityksiä. Kilpailuasetelma markkinoilla on yleensä kuluttajalle etu, mutta joskus kilpailutilanteissa korjaamot voivat sortua epäreiluun toimintaan. Tässä muutama vinkki, joilla erottaa hyvät korjaamot heikommista.

Mitä kannattaa kysyä dynaamista öljynvaihtoa suorittavalta yritykseltä?

  • Tiedustele ensin, tietääkö yritys TARKASTI, minkä tyyppistä ja -mallista vaihteistoa autossasi käytetään. Hintatarjouksessa ei ehkä mainita tarkkaa merkkiä, mutta varaosien oikeaa valintaa ja erityisesti ATF:n (automaattivaihteiston öljy) oikeaa valintaa varten se on erittäin tärkeää. Kysy siis laatikon numeroa tai koodia! Vastaukseksi ei riitä, että kyseessä on 5-vaihteisen BMW:n tai Nissanin variaattorivaihteisto. Luotettava vastaus olisi BMW 5HP19 tai Nissanin JF011E eli RE0F10A. Tarkan koodin tietäminen lisää luottamusta siihen, että toinen osapuoli tietää, mitä tekee.
  • Kysy, mitä palvelu tarkalleen ottaen sisältää – sisältääkö hinta varaosat (suodatin, tiiviste, ATF), öljynvaihdon, tarvittaessa vaihteiston opettamisen eli mukauttamisen jne. Jos saat ympäripyöreän vastauksen tyyliin ”palvelu maksaa 250 €”, suosittelemme olemaan varovainen. Palvelun kokonaishinnan tulisi olla laskettu yksittäisistä osista ja se tulisi olla mainittu tarjouksessa. Kysy, voiko jollekin lisätyölle olla tarvetta (esim. joillakin yrityksillä vaihteiston opettaminen on erikseen hinnastossa).
  • Sisältääkö hinta arvonlisäveron? Erityisesti sellaisissa yrityksissä, jotka haluavat myydä tuotteita ja palveluita ainoastaan käteisellä, tämä jää epäselväksi tai hintaan lisätään arvonlisävero vasta maksuhetkellä. Tätä tapahtuu Virossa usein. Ilman laskua/kuittia sinun on myöhemmin hyvin hankalaa vaatia takuuta kuluttajansuojalain mukaisesti. Ja miksi ylipäätään pitäisi tukea harmaata taloutta?
  • Selvitä, minkä tyyppistä ja -merkkistä ATF:ää (automaattivaihteiston öljy) vaihteistossa käytetään. Onko kyseessä lisensoitu öljy vai korvaava tuote? Tietyissä tapauksissa myös korvaava öljy on hyvä vaihtoehto, mutta yrityksen olisi ehdottomasti osattava perustella, miksi käyttää juuri tätä öljyä. Erilaisia vaatimuksia ja sertifikaatteja on mielettömästi ja edes varaosamyyjät eivät aina tiedä tarkkaan, mitä öljyä voidaan käyttää missäkin vaihteistossa. Syynä ei ole kyseisten yritysten pahansuopuus, vaan useimmiten asiaankuuluvan erikoisosaamisen puute. He käyttävät öljyfirmojen suositustaulukoita, joissa on joskus sekä epäloogisuutta, selviä valheita että tietojen manipulointia. Varmempi valinta on ostaa öljy merkkiliikkeestä. Valitettavasti siinä tapauksessa maksat öljystä 3-5 kertaa tarvikeöljyä enemmän.
  • Kysy, kuinka kauan palveluun kuluu aikaa ja onko kyseessä työ, joka tehdään odottaessa. 3-4 tuntia kestävä palvelu viittaa siihen, että työtä tehdään harvoin ja jotkut toimenpiteet eivät ehkä tapahdu rutiinilla. Pitkä aika ei tarkoita parempaa palvelua, vaan todennäköisemmin tehotonta ajan käyttöä.
  • Kysy, testataanko autoa ennen öljynvaihtoa. Älä sotke vikakoodien lukemista kunnolliseen diagnostiikkaan (Lue lisää täältä: Miksi öljynvaihtoa edeltää tarkistus).
  • Käytetäänkö vaihteiston huollossa pesuainetta? Myönnämme, että myös me olemme langenneet mainoksen uhriksi ja tehneet takavuosina noin 500 ajoneuvon öljynvaihtoa pesuaineilla. Tänä aikana kuitenkin varmistuimme siitä, että suurin tuotto pesuaineen käytöstä on suora voitto pesuaineen myyjälle. Siksi emme ole käyttäneet minkäänlaisia pesuaineita öljynvaihdossa vuoden 2012 jälkeen. Kokemuksemme mukaan pesuaineesta on enemmän haittaa kuin hyötyä.