automaattivaihteiston öljyn tarkistus tallinn@hobenool.eu Puh +372 5191 5001

Vaihteiston riittävä öljymäärä on kriittinen sen toiminnan kannalta! Vaihteiston öljypumpun on saatava öljyä tasaisesti kaikissa olosuhteissa, kuumassa, kylmässä, ylämäessä ja kaarteessa. Ilman öljyä vaihteisto hajoaa, eikä mikään toimi.

Öljytikku

Vanhemmissa vaihteistoissa on öljytikku, jolla vaihteiston öljytason voi tarkastaa. Etuvetoisissa se sijaitsee yleensä kuskinpuoleisessa nurkassa auton edessä. Takavetoisissa se sijaitsee yleensä matkustajanpuoleisessa nurkassa moottoritilan takana.

Nesteen tilavuus kasvaa lämpötilan noustessa. Öljytikussa on usein merkintä, minkä lämpöisenä pinnantaso tulee tarkastaa. Jos vaihteisto täytetään kuumana luettavaksi tarkoitetun merkin tasolle öljytikussa, vaihteisto on ylitäynnä ja voi vaurioitua. Vaihteiston lämpötila on siis olennainen öljymäärää tarkastettaessa.

HUOM! Osa autonvalmistajista on asettanut vaihteiston ja moottoriöljyn mittatikut melko lähekkäin ja siksi ihmiset sekoittavat ne joskus keskenään. Se voi johtaa vakavaan vaurioon

Jos vaihteistossa ei ole öljytikkua, öljytason tarkistus on vaikeaa. Silloin vaihteiston sivulla tai pohjassa on öljykorkki, joka on ns. ulosvirtausaukko, joka on öljyn yläpinnan tasalla. Liika öljy valuu kevyesti ulos, kun korkki on auki, ja laatikkoon jää oikea määrä öljyä.

Mikä tarkistuksessa on tärkeää?

Automaattivaihteiston öljyn taso suoritetaan AINA moottorin käydessä. Paras tapa on ajaa autolla siten, että vaihteisto käyttää kaikkia vaihteita. Kun vaihteiston lämpötila on tasaantunut ohjeen mukaisesti, tarkistetaan öljyn pinta moottorin ollessa tyhjäkäynnillä ja vaihteen valitsin P-asennossa.

Vedä mittatikku ulos ja puhdista se öljystä. Työnnä tikku takaisin mittaputkeen, pohjaan saakka, ja vedä ulos. Katso tikkua aina molemmilta puolilta ja lue arvoksi matalin taso. Usein öljyn mittausputki on tehty niin kapeaksi/ohueksi, että tikku osuu putken seinään ja antaa siten väärän mittaustuloksen. Tarkista siksi aina tikun molemmat puolet!

Arvioi öljyn laatu

Öljytasoa tarkistaessasi arvioi aina myös öljyn kunto. Ota valkoinen paperi ja tiputa siihen pari tippaa öljyä. Jos tunnet palaneen hajua, se viittaa voimakkaaseen hapettumiseen. Ennen kuin kiirehdit öljynvaihtoon, konsultoi asiantuntijaa, jotta ei kävisi niin, että rikkinäiseen vaihteistoon vaihdetaan uusi öljy. Jos öljy on väriltään tummanruskeaa tai mustaa, öljy täytyy ehdottomasti vaihtaa. Jos öljy on väriltään kauniin punaista tai keltaista (joskus myös vihreää tai sinistä), sitä ei tarvitse vielä vaihtaa.

Miten usein vaihteiston öljyn taso tulisi tarkistaa?

Jos kyseessä on tavallinen ajoneuvo eikä vaihteisto vuoda, tähän kysymykseen voisi vastata samoin kuin moottorin öljytason tarkistukseen. Tarkista tarpeen mukaan, viimeistään moottorin öljynvaihdon yhteydessä.

Tavallisessa korjaamopalvelussa öljytasoa ei välttämättä tarkisteta, jos et pyydä sitä erikseen. Jos vaihteistossa tai sen jäähdytysputkistossa on vuoto, öljytaso tulisi tarkistaa riittävän usein. Jos autolla vedetään perävaunua, tai vaihteisto kuormittuu esimerkiksi urheilullisen ajotavan johdosta usein voimakkaasti, kannattaa öljyn tasoa tarkkailla usein.