automaattivaihteisto rikki tallinn@hobenool.eu Puh +372 5191 5001

Autosi vaihteisto ei toimi enää kunnolla. Mikä on paras ratkaisu?

Tähän kysymykseen ei ole yhtä oikeaa vastausta, sillä se riippuu sekä auton iästä, vaihteiston tyypistä, omistajan toiveesta ja/tai muista seikoista:

  • Hyvin vanhan ja paljon ajetun auton vaihteiston korjauslasku on usein suurempi kuin auton jäännösarvo. Jos autolla ei ole tunnearvoa, kannattaa harkita auton luovuttamista hävitettäväksi.
  • Toinen vaihtoehto on yrittää myydä auto, sillä usein ostajina ovat harrastelijakorjaajat, joilla on taito ratkaista kyseinen ongelma edullisemmin.
  • Kannattaa harkita myös käytetyn vaihteiston ostamista, mutta varmista, että saat oikeanlaisen ja sopivan vaihteiston.
  • Korjauta vaihdelaatikko paikallisessa korjaamossa. Siinä tapauksessa autosi vaihteisto irrotetaan ja korjataan. Hinta riippuu korjaamon tuntihinnasta ja käytetyistä varaosista. Kannattaa selvittää, vaihdetaanko vain rikkinäiset osat vai tehdäänkö suurempi huolto ja kunnostus. Lue lisää täältä.
  • Korjauta vaihteisto erityisessä automaattivaihteistoja korjaavassa yrityksessä. Siinä tapauksessa autosi vaihteisto irrotetaan ja korjataan ja lopullisen hinnan laskeminen tapahtuu samoin kuin paikallisessa korjaamossa tuntihinnan ja käytettyjen materiaalien mukaisesti. Erikoisyrityksillä on yleensä enemmän kokemusta ja niissä osataan kiinnittää huomiota myös mahdollisiin piileviin ongelmiin, mutta kannattaa ehdottomasti selvittää, mitkä ovat takuuehdot ja onko kyseessä korjaus vai kunnostus.
  • Vaihteiston asennus yhdessä ja korjaus toisessa yrityksessä. Myös tällaisessa tapauksessa autosi vaihteisto irrotetaan ja korjataan. Loppuhinta riippuu myös sekä tuntihinnasta että käytetyistä materiaaleista. Se on hyvä menetelmä, mutta riskinä on se, että tietyissä kosmeettisissa ongelmissa (huono vaihteiden vaihto) jäät asiakkaana kahden yrityksen väliin. Erityisen huono tilanne on silloin, jos olet itse järjestänyt vaihteiston korjauksen ja asennusyritys on toinen yritys. Silloin saattaa käydä niin, että ongelmatilanteessa molemmat yritykset syyttävät toisiaan. On tullut eteen tilanteita, jossa asennusyritys on asentanut vaihteiston väärin, jättänyt jäähdytysjärjestelmän puhdistamatta tai tehnyt muun vastaavan virheen.
  • Osta uusi vaihteisto. Se on tietenkin kallein vaihtoehto, sillä jälleenmyyjien vaihteistojen hinnat ovat 4 000-10 000€.

Miten siis päättää, korjatako vai ei ja jos korjata, niin missä jne.? Kuten sanottu, siihen ei ole yhtä ainoaa vastausta. Kiinnitä huomiota auton ikään ja arvoon (hinta rikkinäisellä vaihteistolla ja hinta kunnossa olevalla vaihteistolla). Ehkä on aika vaihtaa auto joka tapauksessa? Kauanko aikoisit vielä ajaa nykyisellä autolla? Tärkeää on punnita eri vaihtoehtoja ja EHDOTTOMASTI arvioida KOKONAISKUSTANNUKSET sekä korjaukseen kuluva aika.

Usein unohdetaan vaihteiston asennuskustannukset, vanhan vaihteiston avaaminen, uusien materiaalien (suodattimet, tiivisteet) hinta myös käytettyä vaihteistoa ostettaessa. Laskelmissa tehdään virhe myös silloin, kun unohdetaan ajoneuvon kuljetus tai käytetyn vaihteiston toimituskustannukset.

Tärkeintä (vaikeinta arvioida!) on kuitenkin tehtyjen töiden takuu ja vastuu! Kysy EHDOTTOMASTI, mikä on korjauksen loppusumma ja sisältääkö hinta arvonlisäveron! Vaihteiston korjauksessa sääntönä on, että korjaus tulee tehdä kerran ja kunnolla, sillä se tulee lopulta halvimmaksi.