automaattivaihteiston öljynvaihto tallinn@hobenool.eu +372 5191 5001

Jokaisen alan asiantuntijoiden on taisteltava myyttejä vastaan. Aina löytyy joku, joka ns. tietää paremmin, ja myös niitä, jotka uskovat kyseisiä ”paremmin tietäjiä”. Ja niin uskomattomalta kuin se tuntuukin, jopa automaattivaihteiston öljynvaihdosta liikkuu paljon väärinkäsityksiä ja huhuja. Murramme seuraavaksi kolme yleisintä myyttiä. Lue ja katso, oletko sinäkin joskus kuullut jonkun puhuvan niistä ja uskonut ne.

Myytti nro 1: Toimivaan järjestelmään ei tarvitse koskea.

Mielenkiintoista. Esitämme vastakysymyksen: tulisiko huolto tehdä ennakoivasti vai vasta sitten, kun kuluminen on jo voimakasta? Vaihdetaanko moottorin öljy silloin, kun se pystyy vielä suojaamaan moottoria kunnolla, vai vasta sitten, kun se jo savuaa? Tulisiko renkaat vaihtaa silloin, kun langat ovat irti vai silloin, kun kuvion urasyvyys sallii vielä turvallisen ajamisen?

Tässä onkin vastaus ensimmäisen myytin levittäjille: ongelmien ennakointi on aina edullisempaa ja vähemmän stressaavaa kuin niiden ratkaiseminen.

Myytti nro 2: Vaihteiston dynaaminen öljynvaihto pesee lian pois (tukkii suodattimen, solenoidit, kapeat kanavat).

Jos huhujen levittäjät tietäisivät, miten ja millä teholla automaattivaihteiston öljynvaihto tapahtuu, he eivät puhuisi niin. Miksi lika ei tuki vaihteiston solenoideja tai kapeita kanavia täydellä teholla kiihdytettäessä? Öljynvaihdon aikana (nosturin päällä ajettaessa) vaihteiston kuormitus on moninkertaisesti, ellei jopa kymmenkertaisesti, pienempi kuin autolla ajettaessa.

Öljyn liikkumisnopeus vaihdelaatikossa on suurempi autolla ajettaessa kuin missään öljynvaihtoprosessissa. Ainoa ero on siinä, että öljynvaihdon aikana auton annetaan itse (ei öljynvaihtokoneella) pumpata likainen öljy ulos. Myös likainen suodatin vaihdetaan myöhemmin uuteen ja magneetit puhdistetaan rautapölystä.

Toinen myytti on nyt murrettu onnistuneesti. Siirrymme kolmanteen.

Myytti nro 3: Vaihteiston öljynvaihto rikkoo vaihdelaatikon.

Tällaisten huhujen levittäjät tietävät yleensä jonkun, joka tietää jonkun, jolle tapahtui juuri niin. On totta, että jos öljy vaihdetaan huonossa ja liian kuluneessa vaihteistossa, vika voi todella pahentua, eli kyseisellä myytillä on pohjaa. Mutta painotamme, että se koskee ainoastaan liian kuluneita ja rikkinäisiä vaihdelaatikoita.

Sen vuoksi on erittäin tärkeää testata vaihteisto ennen öljynvaihtoa. Painotamme, että öljynvaihto vaihteistossa, jota ei ole testattu riittävästi, saattaa olla rahasi haaskausta, sillä vaihteisto voi olla jo liian kulunut ja rikki eikä öljynvaihto muuttaisi enää mitään.

Uskomme, että vakuutimme sinut – kyseisillä myyteillä ei ole pohjaa. Jos olet kuullut vielä jonkun automaattivaihteiston öljynvaihtoon liittyvä huhun, kerro siitä meille. Me joko vahvistamme tai murramme sen.

Ja jos olit aiemmin uskonut jotain myyttiä ja lykännyt ajoneuvosi vaihteiston huoltoa, tule nyt ja tarkastamme sen.